• https://www.facebook.com/groups/osahed/
SGK - AİLE HEKİMİ ÖNEMLİ NOKTALAR KONAHDER

LİNK:http://konahder.org/component/content/article/375-sgk.html

Sizlerden gelen bildirimlerle bir çalışma metni hazırlayıp eski SGK kurum hekimi olan Dr.Tamer beyin öncülüğünde KONAHDER heyeti olarak SGK Konya İl Müdürlüğünün Sağlık ve ödeme biriminin idarecileriyle görüştük.Aile Hekimleri adına yaptığımız  görüşmede öncelikle sahada hekimlik yapmış, sorunların hekim-eczane-SGK ayağını çok iyi bilen bir meslektaşımızla konuşmak bizi oldukça mutlu etti, SGK idarecilerine teşekkür ediyoruz.Gündeme gelen konuşmalar ve alınan cevapları özetlemeye çalışacak olursak;

-Medulla sisteminin Temmuz ayına kadar aile Hekimlerine açılmaya çalışılacak,avuç içi okuma sisteminde Konya pilot olarak düşünülüyor ve bu sisteme Aile Hekimleride dahil olacak.

-SGK yaklaşık 20 milyar TL tahsilâtı olan, buna karşın 45 milyar sağlık harcaması olan bir sosyal güvenlik kuruluşu. Her ne kadar bağımsız bir kuruluş olsa da yürürlükteki kanunlara göre davranan, ödeme yapan bir kuruluş. Bakanlık başta olmak üzere hükümet politikaları sebebiyle bu harcama kalemini revize etmesi çok da kolay gözükmüyor. Zira sınırsız vatandaş memnuniyeti ve zerre vatandaş mağduriyetine yol açmayacak sosyal politikalar sebebiyle kurumun gider kalemi her geçen gün artıyor ve bu durumdan onlar da çok dertli. Kurum bunu minimalize edebilme adına tedbirler geliştiriyor, mesela reçete başına 3 TL alımı bunlardan biri. Bizlerden gelecek duyarlı teklifler de ilgilisine iletiliyor, bakanlığa kurum nezdinde devlet menfaatleri anlatılıyor, ancak sonuçta yürütme bakanlığa ait. SGK ya genel olarak ödemeyi yapmak ve denetlemek görevi kalıyor.

-SGK yeterli olmayan bir ekiple fakat özveriyle çalışmaya çalışıyor. Konya vilayeti olarak 1100 eczane ve yaklaşık 2000 hekim reçetesi üzerinden her türlü veri takibi ve listelemesi yapıyorlar. Her geçen gün geliştirilen Medulla sistemi sayesinde hekimler ve eczaneler hakkında çokkısa zamanda çok detaylı verilere ulaşabiliyorlar. Aile hekimliği sistemi sebebiyle oldukça kara geçmiş, yolsuzluk kalemleri özellikle 1.basamakta son derece azalmış durumda. Ancak eczaneler boyutunda sıkıntı halen çok büyük. Kapatma kararı verilen, trilyonlarla ifade edilen cezalar kesilen çok sayıda eczane olduğundan bahsettiler. Genel olarak aile hekimlerinden çok memnun olduklarını, eczanelerle olan soruşturma süreçleri sebebiyle reçete üzerinden soruşturma yürüttükleri için mecburen hekimin ifadesini almak zorunda olduklarını, burada aslında eczaneyi sorguladıklarını hekimin yerine imzası kullanılmış mı, hekimin kaşesi imzası ismi kullanılarak usulsüzlük yolsuzluk yapılmış mı bunu sorguladıklarını, bunu tesbit edebilme adına hekime reçetesini göstererek doğrulatmayı yapmayı amaçladıklarını ifade ettiler. O sebeble işini hakkaniyetle yapan hekimlerin tedirgin olmaları için bir sebeb olmadığını, mecburen başlatılan soruşturmalarda bilgisine başvurmak zorunda kaldıkları hekimlerin de bunu doğal karşılayıp rencide olmamalarını açıkça ifade ettiler. Bununla birlikte şu tavsiyeleri de önemle vurguladılar:

-Hekim arkadaşlar lütfen imzasına sahip çıksınlar, usule aykırı-etiğe sığmayan-menfaate dayalı-eczane ve çalışanlarının, firmaların, vatandaşın etkisinde çalıştıkları/reçete tanzim ettikleri intibası bırakmasınlar. Medulla sistemi oldukça gelişti, sayıları az olsa da bazı AH ve irtibatlı oldukları eczane-ilaç firmaları yakın takip altında, deliller toplanıyor ve muhtemelen Temmuz başı itibaıyla sonucu belki AH den ve hatta meslekten bile menle sonuçlanabilecek cezai süreçler açılacak. O yüzden halen bu tarz ahlâki olmayan yollar takibeden, mesleğini kötüye kullanan kişiler acilen bu alışkanlıklardan vazgeçsinler. Bunlara yakın zamanda ağır yaptırımlarla sonuçlanacak teftişler olacak uyarısında bulundular.

-AH arkadaşlarımız kendi nüfuslarına hakim olsunlar, başta yatalak-sakat-özürlü olmak üzere sürekli ilaç kullanım raporu ve durumu olan hastalarını  görmüş ve muayene etmiş olsunlar, yani aileyi ve hastayı tanısınlar, emin olmadıkları hiçbir işlemlerini yapmasınlar, ölüm durumlarından mutlaka haberdar olsunlar. SGK soruşturmasında “ben hastamı ve ilaçlarını tanıyorum, yatalaktır-sakattır-özürlüdür-DM veya HT hastasıdır, sürekli ilaç kullanmaktadır, o sebeble ben reçetesinde kullanması süreklilik arzeden ilaçlarını yakını vesilesiyle tanzim ediyor, aralıklarla da ASM mde veya gerekirse evinde kontrol ediyorum” demelerinde bir sakınca yok, zaten SGK olarak da biz hekimlerin nüfuslarındaki hastalara ve hastalıklara hâkim olmalarını önemsiyoruz. Yalnız bu durum bahsettiğimiz durumlar ve kronik ilaç kullanım raporları içindir, bunun dışındaki gelemiyor-şunu aldık-bunu yaz durumlarına asla müsamahamız yoktur, ifade alımında bu durumlara müsamahakâr olmayız dediler.

-SGK müfettişi tarafından sorgulanan AH mutlaka net tavırlar ve söylemler sergilesin tavsiyesinde bulunan yetkililer;

“Evet, ben hastayı muyene ettim,raporunu gördüm, şu anki durumunu da kontrol edip rapordaki ilaçlarına uygun bulduğumdan raporundaki ilaçları aynen rpt ettim,asla eczane çalışanı vasıtasıyla yazılmış bir tek reçetem dahi bugüne kadar olmamıştır” gibi net savunmalar verdiklerinde teftiş heyeti de zor durumda kalmamış olur,aksi durumlarda hem kendilerini ifadeleriyle kendileri zora sokmuş olurlar, hem de özellikle eczaneler suçu hekime atarak “yazmasaydı-yapmasaydı” türünden yaklaşımlarla hekimi zor durumda bırakmaktadırlar.

-SGK denetmen ve müfettişlerinin bakan adına hareket ettikleri, sorgulama yetkileri olduğu, yazılı davet ile istenilen yere gelmelerini hekimden isteyebileceklerini, gerekli gördüklerinde de hekimin olduğu yere gelebileceklerini ve tüm bunların yetkileri alanında olduğunu ve hekimlerin bunlara kanun gereği uymak zorunda olduklarını bir kere daha vurguladılar.

-Aile hekimlerinin kafalarında oluşan tereddüt ve yaşadığı sıkıntıların çoğunlukla bakanlıkla alakalı olduğunu, onların tasarrufuna ancak görüş bazında katkı yapabileceklerini ve zaman zaman yaptıklarını, SGK üzerinden olduğunu düşündükleri her durumda bilgilendirme toplantılarını her zaman yapabileceklerini beyan ettiler, biz de yakın zamanda böyle bir toplantı planlıyoruz ve duyuracağız.

-Zorla ilaç yazdırma istekleri ve sonrasında oluşan durumlarla alakalı Temmuz başı itibarıyla medulla bize sunulacak, e-reçeteye geçilip elektronik imza ile çalışılacak, hastalar için de avuç içi tanıma tarzında uygulamalar geliştirileceği bilgisini aldık. Yatalak-sakat vs. durumlar için yakınının yetkilendirileceği sistemler geliştirilecek.

Eczanelerin bu durumlara sebeb olmaları, halkın direkt ilaç alımını engelleyecek çalışmalar,kamu spotu,cezai uygulamalar,SABİM e yansıyan durumlarla alakalı SGK nın rolü-sorumluluğu-yaptırımı olamayacağı,bakanlığın bu konuda etkin birşeyler yapması için kendilerine düşen bizden geri bildirimleri iletebilecekleri sözünü de aldık.

Kendilerine biz AH lerinden yansıyanları içeren hazırladığımız çalışma dosyasını takdim edip muhtemelen Mayıs sonu-Haziran başı gibi AH ne yönelik dernek toplantısında buluşma sözünü alarak kurumdan ayrıldık.

  
4877 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu