• https://www.facebook.com/groups/osahed/
İŞ KAZALARINI ÖNLEYECEK DÜZENLEMELERE KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR !(AĞIR İŞ RAPORLARI (AHEF))

İŞ KAZALARINI ÖNLEMEK


AHEF UYARIYOR !

 

İŞ KAZALARINI ÖNLEYECEK DÜZENLEMELERE KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR !

    Aile Hekimleri Dernekleri Federasyon’u işe giriş muayeneleri için getirilen yeni düzenlemelerin iş güvenliği ve işçi sağlığı için tarihi bir adım olduğunu vurguluyor, karşı çıkanları ise işçi sağlığını riske atmamaları için sorumlu davranmaya davet ediyor.

     ‘’ILO’ya göre dünyada her yıl 2 milyondan fazla insan iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Yine ILO’ya göre her yıl 270 milyon insan iş kazaları ve 160 milyon insan ise meslek hastalıkları sebebiyle ortaya çıkan sebeplerden dolayı zarara uğramaktadır.’’

     6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş güvenliği Kanunu (Kanun No. 6331 -Kabul Tarihi: 20/6/2012  )    ile artık tüm işverenlere iş sağlığı ve iş güvenliği yükümlülüğü getirildi. Bu kapsam da İşverenlere Sağlık gözetimiyle ilgili 15. madde de açıkça yazılan sorumluluklar da verildi.
     Bu maddeye bakacak olursak;
Sağlık gözetimi

MADDE 15-

(1) İşveren ;

a) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.

b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:

  1) İşe girişlerinde.

  2) İş değişikliğinde.

  3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.

  4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.

(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirtensağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.

(3) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

(4) Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz.

     Dün bazı basın organlarında bu konuya ilişkin “Sağlık raporu artık paralı hale geldi’’ İşe girişlerde alınması zorunlu olan sağlık raporları yeni iş sağlığı ve güvenliği kanuna göre ücretli hale geldi, Aile hekimliklerinden ücretsiz olarak alınan sağlık raporları artık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen ortak sağlık güvenlik birimleri ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık birimlerinden ücret karşılığı alınabilecek şeklinde haberler çıkmıştır.

      İşe giriş muayenesi ve işe yerleştirme, işe giriş sırasında yapılan işlemler dizisinin karşılığı ve birbirini tamamlayan kavramlardır. İşçinin çalışacağı işyerinin tamamında veya işyerinin bir ünitesinde var olan tüm riskler dikkate alınıp, bu risklere yönelik yapılarak tamamlanan muayeneyi "işe yerleştirme" olarak kabul etmek gerekir. İşe giriş muayenesinde elbette ki işçinin psikososyofizyolojik özellikleri değerlendirilmelidir. Sağlığa zararlı madde ve etkenler dikkate alınmalıdır. Yetenekleri ölçüsünde uygun işçiye uygun işin sağlanması yönünde değerlendirme yapılmalıdır. İşyerinde işe giriş muayenesi yapılırken; yapılan üretim biçimini, üretim akışını, çalışma ortamı koşullarını, riskli çalışma türleri tespit edilmelidir. Riskli çalışma koşulları bilinmiyorsa yapılan muayene amaca ulaşamaz.

    İşe giriş raporları yukarıda belirtildiği gibi; Sadece kişinin değil, çalıştığı işin özelliklerinin ve işyerinin de değerlendirilmesini gerektiren, o işyerindeki risk analizi sonucu belirlenen risklerle ilgili ek ve tamamlayıcı muayenelerin doğru belirlenmesi ve yaptırılmasıdır. Yani işe giriş raporları komple bir değerlendirme içeren raporlardır.

      Tüm bu gerçekler ortadayken ve bu sorumluluk tamamen işverene verilmişken, bazı basın organlarında yayınlandığı şekliyle bu raporlar paralı hale geldi, ek yük getirdi açıklamaları asla sağlıkla, sorumlulukla, sağduyuyla bağdaşmamaktadır.      

       En fazla iş kazasının yaşandığı ülkeler sıralamasında ülkemizi daha üstlerde görmek istemiyorsak 6331 sayılı kanunda da belirtildiği üzere işveren üzerine düşen sorumluluk gereği işe giriş raporlarının yükümlülüğünü almalı ve işçisinin sağlığını korumalı ve korunmasının devamını sağlamalıdır. Bu sorumluluğun getirdiği maliyetde kanunla belirlendiği üzere işveren tarafından ödenmelidir.

AHEF YÖNETİM KURULU


 

 

  
3560 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu