• https://www.facebook.com/groups/osahed/
AİLE HEKİMLİĞİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

 

AİLE HEKİMLİĞİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ RAPORU

 

 

1-AİLE HEKİMLERİ VE PERSONELİN İŞYÜKÜ HERGEÇEN GÜN ARTMAKTADIR.ESKİDEN 2 EBE-SAĞLIK PERSONELİ,NİN İŞİNİ 1 AİLE SAĞLIĞI PERSONELİ YAPMAKTADIR.. AİLE HEKİMLERİNE 2.Cİ AİLE SAĞLIĞI PERSONELİ VERİLMELİ

 

2- AİLE HEKİMLERİNCE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE DIŞARDAN ALINARAK PERSONEL ÇALIŞTIRILMASI KALDIRILMALI..BUNUN YERİNE İHTİYAÇ DUYULAN TEMİZLİK-SAĞLIK(tıbbi sekreter-acil tıp tek.vs) İÇİN KADRO AÇILMALI...

 

3-AİLE HEKİMLİĞİNDE GÖREV YAPANLARA BECAYİŞ HAKKI GETİRİLMELİ

 

4-HİZMET SÖZLEŞMESİ İÇİN TÜM SÖZLEŞMELİ MEMURLARDAN KALDIRILAN SÖZLEŞME PULU(DAMGA VERGİSİ) KALDIRILMALI.

 

5-YILLIK İZİNLER 1.SÖZLEŞME YILI 2. YILA AKTARILABİLİYOR..2. SÖZLEŞME YILINDAKİ İZİNLER DE BİR SONRAKİ SÖZLEŞME DÖNEMİNDEKİ YILA AKTARILABİLMELİ

 

6-EVDE BAKIM HİZMETLERİ BU ALANDA HİZMET GÖRMÜŞ KİŞİLERCE YAAPILMALI..ÇÜNKÜ BU HİZMETLER DAHA ÇOK HASTANE SONRASI BAKIMLARI İÇERDİĞİNDEN AİLE HEKİMLERİ VE PERSONELLERİN BUNLARI YAPABİŞMESİ MÜMKÜN OLAMAMAKRADIR..ANCAK AİLE HEKİMLERİ TESPİT VE HİZMET TALEBİ KONUSUNDA GÖREVLİ OLMALILAR.

 

7-NÖBET UYGULAMALARI KALDIRILMALI. ZORUNLU DURUMLARDA NÖBETİZNİ VE ÜCRETİ VERİLMELİ .

 

8-MOBİLİZE HİZMET SÜRELERİ KISALTILMALI..HALİHAZIRDAKİ SÜRELER UYGULANDIĞINDA ASM DEKİ POLİKLİNİK VE HZMETLER İÇİN SÜRE KALMAMAKTADIR..

 

9-MİSAFİR HASTALAR İÇİN ÜCRET ÖDENMELİDİR.

 

10-İHTAR PUANLARI REEL OLMALI.ÇALIŞAN ONURUNU GÖZETMELİVE YORUMA AÇIK VE KEYFİYETE MAHAL VERMEMELİ..BU KRİTERLERİN NASIL UYGULANACAĞI HAKKINDA UYGULAMA REHBERLERİ ACİLEN HAZIRLANMALI..SÜRESİ 1 SÖZLEŞME DÖNEMİ(2YIL)DEĞİL 1 SÖZLEŞME YILI-DÖNEMİ İÇİN OLMALI.

 

11-SINIFLAMA KRİTERLERİ REEL VE UYGULANABİLİR OLMALI

(A sınıfı olma kriteri olan m2 ve oda sayıları kamu binasını zorunlu olarak kullanan ASM lerde tüm odalar kullanılması kaydıyla esnetilmeli) Çünkü bu asmler de aile hekimleri hazır binalara girmişlerdir.Binalarda oda m2 si ve sayısında çok değişiklik yapılamamaktadır. Bundan dolayı aile hekimleri sorumlu tutulmamalı..Örneğin tip proje ile yapılan asmlerde 1 adet 14 m2 oda var ve diğerleri 11.8m2 olduğundan ilimizde sırf m2 yüzünden Asınıfı ASM bulunmamaktadır..

 

Eger asm binası yetersizse veya kamu binası yoksa ASM bina yatırımı aile hekimlerinin karşılayamayacağı tutarlarda olacağından kamuca yapılmalıdır..

 

12.KAMU PERSONELİ OLMAYAN SAĞLIK PERSONELLERİ İSTİHDAMINDA SÖZLEŞME 3YIL OLMALI ve 3 yıl sonunda kamuda yer değiştirme hakkı olmalıdır..

 

13.ESNEK MESAİ:Sınıflama kriteri olan esnek mesai uygulaması sınıflama kriteri olmamalı ve aile hekimi kendi bölgesinin ihtiyacına göre kendisi yapmalı...Örneğin kayıtlı nüfusun en az % 20 sinin talebiyle düzenlenmeli ve sınıflama kriteri olmaktan çıkarılmalıdır.

 

14.KONGRE İZNİ:Diğer kamu hekimleri gibi yılda iki kez izinlerden bağımsız kongre katılım izni olmalı....

 

15-4.SÜT ve BABALIK İZNİ:

30 Aralik 2010 tarihli yonetmelige gore Madde 8.de


(3) Kadın aile hekimi ve aile sağlığı elemanına doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere, toplam onaltı hafta süreyle ücretli izin verilir. Çoğul gebelik hâlinde doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde sağlık durumunun uygun olduğunu hekim raporuyla belgeleyen aile hekimi ve aile sağlığı elemanı, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda kadın aile hekimi ve aile sağlığı elemanının isteği hâlinde, doğum öncesinde çalışılan süreler doğum sonrası ücretli izin süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi nedeniyle doğum öncesi sekiz haftalık ücretli iznin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası ücretli izne eklenir.
 Anneye, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmesi için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır. Seçim hakkını yapan aile hekimi ve aile sağlığı elemanı çalışma saatlerini aile sağlığı merkezinin görünür bir yerinde duyurur.

 

25/02/2011 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yasaylasüt izni de artırılmıştır.Buna göre için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1.5 saat süt izni getirilmiş, bu izni kullanma şekli memura bırakılmıştır.

6111 sayılı yasayla babaya da doğum izni getirilmiştir.Yasayla doğum sırasında annenin ölümü halinde babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilmesi imkanı getirilmiştir.Ayrıca memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni getirilmiştir.
ANCAK AİLE HEKİMLERİ VE SÖZLEŞMELİLERDE BU İZİN KULLANDIRILMAMAKTADIR..

ARADAKİ FARK DÜZELTİLMELİDİR...

 

Çünkü bu izinler insan hakkı ( annelik hakkı ,bebeğin süt emme hakkı) na girmektedir.Bu nun gerekçesi 657 li personel farklı sözleşmeli personellik farklı olmalı olarak açıklanamaz..

 

16-ASKERLİK GEBELİK gibi nedenlerle ayrı kalınan süreler sonunda aile hekimleri söz konusu nedenlerle ayrıldıkları ASM'lerine geri dönmeli, bu süre içinde yeri "geçici aile hekimince” takviye edilmelidir.Böylece daha merkezi bir ASM lere geçmek amacıyla bu konunun suistimal edilmesi de önlenmiş olur.

 

17-MAAŞ KATSAYILARI..düzeltilmeli getirilen katsayılarla aile hekimlerinden toplam puanı düşmeyen yok kadardır.sadece nüfusu zorunlu olarak düşük olan aile hekimlikleri,hapishane aile hekimleri ile entegre hastanelerde iyileşme sağlanmıştır.

.(NOT:OSMANİYEDE AİLE HEKİMLERİ VE PERSONELİNDEN AYLIK MAAŞLARINDAN AYLIK OLARAK ESKİ SİSTEME GÖRE 61.000 TL KESİNTİ OLMUŞTUR)

Kişi başı ödenen katsayılar:

 

Kayıtlı kişiler için;

1) 0-4 (0-59 ay) yaş grubu kayıtlı kişiler için 1,6 katsayısı 
2) Kayıtlı gebeler ve lohusalar (0-42 gün) için 3 katsayısı, (lohusalar için düzenleme yapılması) 
3) 65 yaş üstü kayıtlı kişiler için 1,6 katsayısı, (60 yaşa düşürülmeli)
4) Diğer kişiler için 0,77 katsayısı, 
5) Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için 2,25 katsayısı.(yaş cinsiyet farkı yok) 

Bu katsayılara aşağıdaki katsayılar eklenmelidir.Çünkü aile hekimlerinin günlük pratiğinde yukardaki ler den daha fazla aşağıdaki kriterler vakit almaktadır..

6) 15-49 yaş kadın nüfus için ayrı bir katsayı planlaması….1 katsayısı 

7)kronik ve sürekli takibi gerehen hastalıkları olan kişiler(uzman hekimraporu ile belgeli ve evde bakım hizmeti alanlar yılda 4 kez izlenmek kaydıyla-diyabet kalp-böbrek hastalıkları astım koah obezite kanserler vs ) için 1 katsayısı verilmeli...

 

ANCAK BUDURUMDA REEL KAYIPLAR GİDERİLMİŞ OLUR.

 

18-AİLE SAĞLIĞI PERSONELLERİN maaşlarında iyileştirme yapılmalı.Özellikle ulaşım ve lojman sıkıntısı olan yerlerdeki personelin maaşı iyileştirilmeli..Aile sağlığı personellerinin maaşlarının hastanelerde ve sağlık müdürlüklerinde çalışan personelden düşük kalmıştır.Bu sebeb le aile hekimliklerinde özellikle periferde-köylerde çalışacak kamu personeli bulunamamaktadır.

 

 

 

19-NÜFUSU ZORUNLU OLARAK DÜŞÜK olan aile hekimliklerinin tanımları acilen yapılarak magduriyetleri giderilmeli..

 

20-MOBİL HİZMET YERLER,İNE ÖDENEN ÜCRET KRİTERİ kişi başı ve mesafe kriterine göre olmalı...

 

21-AYLIK ÇALIŞMA FORM VE EVRAKLARI:Aile sağlığı elemanlerı ile hekimlerin günlük ve aylık pratiğinde çok önemli zaman alan Aylık çalışma-yazışma evrakları kaldırılmalı ,bürokrasinin azaltılması genelgesine uygun olarak elektronik ortamda yazışmalar,aylık formlar iletile bilmeli.(maille vs)

 

22 İL MERKEZLERİNDE SPOR HEKİMLİKLERİ ACİLEN KURULMALI VE TÜM SPOR RAPORLARI BU HEKİMLİKLERCE YAPILMALI..

 

23.İL MERKEZLERİNDE ACİLEN ADLİ TABİBLİK BİRİMİ KURULMALI..

24.ÖLÜDEFİN RUHSATI İŞLEMLERİ BELEDİYELERİN NAKİL VE TAKİBİ İLE YAPILMALI.

 

 

OSMANİYE AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ

MEVZUAT KOMİSYONU


  
9895 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu