• https://www.facebook.com/groups/osahed/
Kadir Can Tuncel Bu gün artık gelinen noktada aile hekimliği ve geleceği ile öngörü yapmak mümkün değildir.
Bu gün artık gelinen noktada aile hekimliği ve geleceği ile öngörü yapmak mümkün değildir. Mutlaka ki iyi niyetlerle çıkılan bu yolda sistemin başarısız olması için “işin ehli” olmaktan uzak bir gurup ,şirin görünebilmek adına sistemin dibine dinamit koymaktadır. Kime şirin göründükleri ise tartışılır bir kavramdır. 
Nedir bu dinamitler bakalım.
1-Tüm türkiyenin aile hekimliğine geçmesinin hemen ardından 30 Aralık 2010 tarihinde çıkardığınız yönetmelik ile tüm aile hekimlerinden 400-500 tl civarında ücret kesintisine gittiniz.
Akılları sıra maliye bakanlığına “maaş kesintisi yaptık” halktan gelen “bu doktorlar da ne çok para alıyor”un önüne geçtiler. Ben o arkadaşlara rahmetli Erbakan hoca gibi “hadi ordan , hadi ordan” diyorum.
Hiçbir emek gurubunun yola çıkıldıktan sonra hakları alınmamalıdır. Aksine verilmelidir.
2-Evde sağlık hizmetleri ile ilgili bir yönetmelik çıkarıldı. Çok ta takdir ettik. Ama sahadaki “işin ehli” arkadaşlar beceremediler birim bile kuramadılar. Tam özelleştirmeye hazırlanıyorlardıki vaz geçtiler her şeyi aile hekimi yapsın müdürlükteki amcalar hiç çalışmasın diyemedikleri için “hizmetin kim tarafından verileceğini kurulan komisyon belirler. Ve uzlaşmazlık halinde komisyon kararı kesindir” dediler. Bu; her şeyi aile hekimine yıkacağızın , yönetmelikte kıvırtılmış halidir.
3-gerçekleştirilemez gezici hizmet kılavuzu çıkardı arkadaşlar. Baktılar olmuyor düzelttiler(güya). O da olmadı doğruyu buldular katsayıyı arttırarak 2400 kişiye 4000 kişi ücreti ödeme şeklinde düzenlemeye gittiler.
4-Entegre hastaneler içine aile hekimi arkadaşları aldılar. Uzlaşılabilir bir konuydu ama nöbetleri abarttılar. Ve politik hesaplarla her 5000 nüfuslu kasabaya hastane açtıklarından nöbet tutacak adam bulamaz hale geldiler.
Daha da ileri gittiler” ihtiyaç halinde” (ne demekse) “aile hekimine nöbet tutturulabilir” diye torba yasaya hüküm eklediler.
O da yetmedi nöbet ücretini 657 nin değişik 33. Maddesine bağladılar. Alo adamım evde kimse yok mu demek istiyorum. Maliye bakanı yazılı açıklama verdi meclise ne dedi “maliye bakanlığında böyle bir kadro yok. Aile hekimlerinin aldığı ücret maaş değil hak ediştir.”
Şimdi sen aile hakimi akşam 17:00’ye kadar ASM’sinde çalışacak çıkacak yemeden içmeden hastane nöbetine gidecek 8 saat çalışacak gece 01:00’da nöbeti bitecek kalkacak evine gelecek (artık nerede yaşıyorsa) fırsat bulursa yatacak kalkacak saat 08:00’da ASM odasını açacak hasta kabule başlayacak. Ve siz bunun için ona 50 tl ödeyeceksiniz . öyle mi?
Sizin bulduğunuz bu çözüm önerisi yeni falan değil. Eskiden de böyleydi. Bir yerde yoğun bakım açılacak bütün iş bilmez bürokratlar politikacılar toplanır medyaya poz verirlerdi. Eee kim burayı açık tutacak sorusu sorulduğunda da görevlendirin pratisyenleri denirdi. Ne farkınız var ki?
Hak yok hukuk yok yazın bir yönetmelik maddesi gitsin. Yapmayın dostlar, yapmayın.
5- Aşı net veri girin dediniz girilen verinin nerede olduğunu bulamadınız.
6- Çocuk izlemleri paldır küldür yazın başında koydunuz. Niye merak ettim? Aranızda konuşup nasıl dağıldılar ama ha ha ha diye gülmek için mi? Yaptınız. Ne olurdu Ekim ayında başlasaydı. Ama unuttum “işin ehli” arkadaşların bir bildiği , ince görüşü , konu üzerinde uzun süre çalışmışlığı ,sahanın sorunlarına hakimiyeti vardır değil mi?
7-Defin belgesi düzenleme işi yasa ile açıkça belediyelere verildiği halde defin nöbeti koydunuz. Allah’tan istanbul’da hizmet alım sözleşmesi imzalandı da belki bir gören olur.
Yoksa illa bu işi çok düzgün yapmak istiyorsanız “evde her ölüm şüpheli ölümdür” adli tıbba başvurun lütfen.
8-obesite izlem koydunuz ölçüm tarifiniz o kadar anlamsızdı ki bebekte gebe de aynı parametrelerle takip edildi.
9-Bir ve iki kişilik ASM’ler sınıflama dışı olsun dedik tamam dediniz ne oldu. Koca bir hiç. 
10-Halkın sağlık hizmeti alma alışkanlığı bozuldu doktoru ayağınıza kadar getirdik siyasi söyleminden geri adım atmamak için gezici hizmetlerde köy kahvelerinde hasta muayenelerine göz yumdunuz.
ASM’nin olduğu yerleşim merkezlerinde ise kapı duvar. Neden? Basit nedeni, çünkü doktor ve ebe haftanın 4 günü gezici görevde.
Peki o zaman “neresi ASM” hiç kullanmadığım bir yeri nasıl sınıflandıracağız. Ses yok.
11-Sürücü raporları aile hekimlerince verilsin diye yazı geldi en son.
Anlattık anlayan yok. Bu iş 2 yönetmeliğe bağlı.
Milli eğitimin sürücü kursları yönetmeliği pazarlıksız bir şekilde KURUL RAPORU diyor.
İç işleri bakanlığınıkinde ise 
----görme alanı muayenesi diyor. Birinci basamakta olmaz.
----uzmanca düzenlenen ve değerlendirilen anket diyor ortalarda yok
----işitme muayenesi odio olmadan desibel kayıpları falan hak getire.
Sonra eklemişler uzman ya da pratisyen hekim tarafından tek hekim raporu olabilir diye.insaf lütfen insaf.
Değiştirin yönetmeliği şahsın sağlıklıyım beyanı yeter deyin. Bizce bir sakınca yok.
Yönetmelikte yazan tüm muayene yöntemlerini istiyorsanız onun birinci basamakta olmadığını hepimiz biliyoruz.
12-Dünyanın lojmanında üç otuz paraya oturur idareci abilerimiz hep. Üstteki lojmana 200 tl alttaki ASM’ye 1000 tl istiyorsunuz. Bir de olmadı çık diyorsunuz. Yapmayın .
13-Birdisiplin yönetmeliği çıkardınız tuttuğunuz yer elinizde kalıyor. İlaçismi taşıyan kalem ve kullanılabilir değeridüşük maddeleri bile yasakladınız. Eğer bu kadar ciddi iseniz, doktor düşmanı değilseniz ,yaptığınız şeye inanıyorsanız sizleri tüm reklam amaçlı kullanılabilir ürünleri türkiyede kamuile ilgili iş yapan her yerde yasaklamaya çağırıyorum.
Mesela tapu kadastro da , bankalarda, bakanlıkta,vs., vs., tüm ülkede kullanılabilir firma ismi içeren ürünlerin üretim ve dağıtımını yasaklamazsanız sizler hakkındaki doktor(meslektaş) düşmanı diyenlere karşı sizleri savunmayacağım artık. Yok efendim ihtiyacımız mı varmış falan gibi ucuz edebiyatlarınızı hiç yemedik saygımızdan sesimizi çıkarmadık. O zaman kimsenin ihtiyacı yok her kese yasaklayın.
14- Aynı yönetmelikte aşı ve izleme hem maaştan kestiniz , hem ceza puanı uyguladınız.
Aşı ve izlemlede %80 Den başlayan oranları 90—95 ‘e çektiniz. Buna sesimizi bile çıkarmadık hep cesaret aldınız.
Yeteri bilirseniz yeter.siz gönderdiğinizyazıları ciddiye almıyor olabilirsiniz ama ben (biz ) sizi önemsiyoruz ya ciddi yapın işinizi ya bırakın.
Sayın sağlık bakanı Recep Akdağ’a arzuhalimdir. Sayın bakanım sizi dinlemiyorlar. Tamam tamam deyip bildiklerini okuyorlar. Demedi demeyin. Bu adamlarla işiniz zor.Saygılarımla arz ederim. 

Kadir Can TUNCEL

ADANAHED Başkanı

AHEF Yönetim kurulu üyesi
  
5047 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu